Toinen Kemhin kirja

1. Luku

Kemhi kertoo kruunajaisista

1. Ja nyt minä Kemhi, Karoshin poika jatkan kirjoittamista ja kerron asiat niin kuin ne tapahtuivat. Uutinen isäni kuolemasta tuli minulle yllätyksenä enkä voinut uskoa hänen menneen Jumalien luo. Nafis, jonka tehtävänä oli saattaa minut Ashtalin maalle, kertoi minulle matkalla kuninkaan asunnolle kaiken sen minkä sijaishallitsija Jaal oli määrännyt kerrottavaksi.

2. Matkalla Ashtalin maalle pysähdyimme vain muutaman kerran maankiertäjien heimon leireissä ja neuvoimme heitä kaikkia vaeltamaan kohti pohjoista Amadonin maahan. Heidän vieraanvaraisuutensa liikutti sydäntäni ja Nafis, joka oli perehtynyt heidän tapoihin ja kulttuuriin minua paremmin, kertoi tuon kansan elämästä monia kiehtovia kertomuksia ja tuolloin päätin, että huolehtisin tuon heimon hyvinvoinnista isäänikin paremmin.

3. Kuljettuamme näin usean päivän ajan, saavuimme Ashtalin maalle jopa hieman suunniteltua aikaisemmin. Huomioni kiinnittyi täällä kuten muuallakin siihen, että niin monet perheet kokosivat karjaansa ja kaikkea omaisuuttaan. Nafis oli kertonut minulle, että sijaishallitsija Jaalin antaman määräyksen mukaisesti jokaisen miehen olisi vietävä perheensä ja omaisuutensa pohjoiseen jotta minä heidän tulevan kuninkaanaan näkisin kansamme vaurauden.

4.Ilokseni havaitsin, että Fymarkin kansa ei tunnistanut kasvojani kulkiessani kohti määränpäätäni ja tämä nopeutti kulkuamme, sillä kertaakaan meidän ei tarvinnut pysähtyä kuuntelemaan suosionosoituksia. En enää ollut se kaikkien ihailema pieni prinssi vaan minusta oli näiden temppelikoulussa viettämieni vuosien aikana kasvanut aikuinen mies ja siksipä kasvonikin olivat muuttunueet tuntemattomiksi näille ihmisille.

5. Kuninkaan asunto, johon olimme matkalla rakennettiin alunperin temppeliksi, mutta kun kansamme kasvoi ja vaurastui, päätti kuningas Erashveros rakentaa suuremman ja ylevämmän palvontapaikan kansamme jumalille. Erashveros oli isäni kuningas Karoshksen isoisänisoisä. Tuon uuden, temppelirakennuksen valmistuttua on kansamme kuninkaat asuneet tässä alkuperäisessä temppelirakennuksessa.

6. Kansamme lait määräsi, että sijaishallitsija ei saanut poistua kuninkaan asunnosta mikäli heimojen tuomarit eivät kyenneet kantamaan temppelikruunua, hohtavia vitjoja ja rintapanssaria hänen perässään. Kansamme laki määräsi lisäksi, että kruununperillisen, jonka päähän temppelikruunu laskettaisiin täytyy tavata sijaishallitsija kuninkaan asunnolla ja että tässä tapaamisessa valtaa pitävä sijaishallitsija nimitettäisiin ylipapiksi ja sijaishallitsijaksi nousisi kuninkaan kruununperillinen.

7. Jumalien määräysten mukaan vain ylipappi oli sovelias kruunaamaan tulevan kuninkaan. Vallanvaihdon jälkeen siirtyisi temppelin ylipappeus ja siten myös kaikki valta uuden kuninkaan käsiin.

8. Tähän tilaisuuteen oli sijaishallitsijan lähetti Nafis minua tullut noutamaan.